.
Loading...

Ανακοινώθηκε επίσημα το android wear 2.0


Όλα κύλισαν σύμφωνα με το πρόγραμμα (χμ... των διαρροών), έτσι τελικά αργά χτες το απόγευμα για εμάς εδώ στην Ελλάδα, μέσα από το επίσημο blog της, η Google ανακοίνωσε την τελική έκδοση του android wear 2.0 και ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν και οι δύο συσκευές σε συνεργασία με την LG οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα τρέχουν την νέα έκδοση. Για τις συσκευές ήδη γνωρίζαμε πολλά οπότε θα ασχοληθούμε λίγο αργότερα σε ξεχωριστό άρθρο. Όχι βέβαια ότι δε γνωρίζουμε ήδη τα χαρακτηριστικά του android wear 2.0, καθώς η νέα έκδοση του λειτουργικού της Google έχει ανακοινωθεί από πέρυσι το Μάιο και έπειτα από πέντε δοκιμαστικές εκδόσεις και αρκετά μεγάλη καθυστέρηση είναι πλέον διαθέσιμη στην τελική της μορφή.  


  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις αλλαγές στην εμφάνιση του λειτουργικού. Το λευκό φόντο στο συρτάρι των εφαρμογών έχει πλέον αντικατασταθεί με μαύρο, ενώ το μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν του android wear, οι λευκές κάρτες των ειδοποιήσεων, είναι πλέον ολοσέλιδες καταχωρήσεις επίσης σε μαύρο φόντο. Αλλαγή υπάρχει και στον τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με μία ειδοποίηση, καθώς πλέον η πιο συνηθισμένη ενέργεια (πχ η απάντηση αν αφορά κάποιο μήνυμα) βρίσκεται πλέον στο κάτω μέρος της ειδοποίησης χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να κάνει swipe από δεξιά προς τα αριστερά. Αναδιοργάνωση υπάρχει και στο quick settings menu, καθώς πλέον στην πρώτη σελίδα εκτός από την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων υπάρχουν και διακόπτες για τις ασύρματες συνδέσεις της συσκευής. 

 Μεγάλες αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση έχουμε και στα watchfaces. Τα λεγόμενα "complications" (διεθνής ορολογία ακόμα και για τα κλασσικά ρολόγια), θα επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέσουν στοιχεία από οποιαδήποτε εφαρμογή, αρκεί φυσικά οι δημιουργοί της εφαρμογής να έχουν φροντίσει να προσθέσουν κάποια στοιχεία στην εφαρμογή τους. Η διαδικασία θα μοιάζει δηλαδή αρκετά με τη χρήση των widget στο launcher του android smartphone μας. Ουσιαστικά πλέον, οι δημιουργοί των watchfaces θα έχουν να ασχοληθούν μόνο με το αισθητικό κομμάτι του watchface και να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο για τη χρήση των complications.  Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές φυσικά του νέου λειτουργικού δεν είναι άλλη από τα standalone apps. To android wear 2.0 διαθέτει πλέον το δικό του Play Store και οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν μέσα από το ρολόι τους τις συμβατές εφαρμογές, ανεξαρτητοποιώντας ουσιαστικά το smartwatch από το smartphone τους. Με το android wear 1.x όσες εφαρμογές διαθέτουν συμβατή εφαρμογή για το android wear, αυτή εγκαθίσταται άμεσα και στο ρολόι χωρίς ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει κάτι διαφορετικό. Τώρα αυτό θα είναι στη διακριτή ευχέρεια του χρήστη.  Επιπλέον θα μπορεί μια εφαρμογή να είναι εγκατεστημένη μόνο στο smartwatch χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εγκατεστημένη και στο smartphone μας. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι με συσκευές οι οποίες θα διαθέτουν 3G/LTE συνδεσιμότητα θα μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας μια πλήρως ανεξάρτητη συσκευή, πάντα βέβαια με κάποιους περιορισμούς. Σε αυτό φυσικά πρέπει να συνεισφέρουν οι δημιουργοί των εφαρμογών, δημιουργώντας όσο το δυνατόν πιο πλήρης εφαρμογές, οι οποίες θα παραμένουν λειτουργικές στον περιορισμένο χώρο της οθόνης ενός smartwatch.  Δυστυχώς η Google δεν έδωσε το καλό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση, καθώς οι δικές της συμβατές εφαρμογές με το android wear παρέμειναν ίδιες με αυτές που γνωρίζουμε από την έκδοση 1.x. Θα περιμέναμε να δούμε νέες βελτιωμένες εκδόσεις για το Google Maps, το ημερολόγιο το οποίο στη σημερινή του μορφή είναι σχεδόν άχρηστο, βελτιώσεις στο Keep και το Hangouts, ενώ σε μία standalone συσκευή θα περίμενε κανένας ότι θα μπορεί να βρει μία έκδοση του Gmail για android wear smartwatch. Ίσως λοιπόν να χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα λίγο καιρό για να δούμε ολοκληρωμένες εφαρμογές για την νέα έκδοση του λειτουργικού.

Μεγάλη αλλαγή αλλά δυστυχώς όχι για εμάς στην  Ελλάδα είναι και οι προσθήκη της λειτουργίας Android Pay για ανέπαφες συναλλαγές με το ρολόι μας. Για να λειτουργήσει φυσικά η υπηρεσία θα πρέπει η συσκευή μας να διαθέτει NFC και να τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει στη Google να φέρει την υπηρεσία σε όλες τις αγορές, τουλάχιστον μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές για ανέπαφες πληρωμές, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα και με τα smartphone μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε της υπηρεσίες της Google της Apple ή της Samsung να έρθουν στη χώρα μας.     
Ξεχωριστά θα αναφερθούμε και στον τρόπο απάντησης σε εισερχόμενα μηνύματα και email, καθώς πλέον εκτός από τις προκαθορισμένες απαντήσεις και τα emoji's, θα υπάρχουν και οι έξυπνες απαντήσεις (όχι στη γλώσσα μας), με τις οποίες το λειτουργικό θα προτείνει μία απάντηση, ανάλογα με το περιεχόμενο του εισερχόμενου μηνύματος. Επιπλέον, έχει προστεθεί στις επιλογές απάντησης ένα πλήρης QWERTY πληκτρολόγιο, αλλά και χειρόγραφη εισαγωγή κειμένου. Τα τελευταία δύο μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πάντα δυνατή η εκφώνηση μιας απάντησης.
 Βελτιώσεις όμως έχουμε και στις fitness δυνατότητες του λειτουργικού και συγκεκριμένα στην εφαρμογή Google Fit, με αυτόματη αναγνώριση και προσθήκη αρκετών ειδών ασκήσεων, κάτι που αναμένεται να δώσει αρκετή ώθηση στο λειτουργικό και ιδιαίτερα σε αυτόνομες συσκευές με 3G/LTE συνδεσιμότητα, καθώς  οι κάτοχοι αυτών των συσκευών θα μπορούν να αφήνουν πλέον το τηλέφωνο τους στο σπίτι βγαίνοντας μόνο με το ρολόι τους για την καθημερινή τους άσκηση, είτε αυτή πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο είτε μέσα σε ένα γυμναστήριο.
  Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την προσθήκη του νέου ψηφιακού βοηθού της Google στο Android Wear. Το Google Assistant, η εξελιγμένη μορφή του Google Now δηλαδή, που μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη στο Google Pixel/Pixel XL, στο Google Home αλλά και σε μια πιο περιορισμένη εκδοχή της μέσω της εφαρμογής Google Duo. Το Google Assistant επιτρέπει φυσικά αναζητήσεις on the go, χειρισμό της συσκευής μας ή του "έξυπνου¨σπιτιού μας και πολλά άλλα.

Ποιες συσκευές αναβαθμίζονται και πότε;

Ουσιαστικά όλες οι συσκευές εκτός από αυτές που κυκλοφόρησαν το πρώτο έτος της κυκλοφορίας του android wear θα αρχίσουν να αναβαθμίζονται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα στη νέα έκδοση του λειτουργικού. Η πλήρης λίστα των συσκευών είναι:

-Moto 360 (2nd Gen.)
-Moto 360 Sport
-LG Watch Urbane 2nd Edition LTE
-LG Watch Urbane
-LG G Watch R
-Polar M600
-Casio Smart Outdoor Watch
-Casio PRO TREK Smart
-Nixon Mission
-New Balance RunIQ
-Tag Heuer Connected
-Fossil Q Wander
-Fossil Q Marshal
-Fossil Q Founder
-Michael Kors Access Bradshaw Smartwatch
-Michael Kors Access Dylan Smartwatch
-Huawei Watch
-Huawei Watch Ladies
-ASUS ZenWatch 2
-ASUS ZenWatch 3

Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι από τη λίστα λείπουν τα LG G Watch, το Samsung Gear Live, το Sony SmartWatch 3, το Asus ZenWatch (1) και το Motorola 360 (1).

Είναι ικανό το android wear 2.0 να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το λειτουργικό της Google αλλά και τα έξυπνα ρολόγια γενικότερα; Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χρειάζεται όμως να συνεισφέρει και το hardware, καθώς το μέγεθος σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε άλλες, ίσως ακόμα και η ακρίβεια στις μετρήσεις από την τωρινή γενιά των αισθητήρων που τοποθετούνται στις συσκευές αλλά και οι τιμές κρατούν ακόμα τη μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού μακριά από τα wearables.android wear 4092462833322364616

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email