.
Loading...

Google I/O 2016: Ανακοινώθηκε το android wear 2.0. Διαθέσιμη από σήμερα η developer preview


Σας λέγαμε από χτες ότι η ανάγκη για μια μεγάλη αναβάθμιση στο android wear ήταν πλέον επιτακτική. Έχουν πλέον περάσει δύο χρόνια από την επίσημη παρουσίαση του και η Google στο φετινό Google I/O θα έπρεπε να δώσει περισσότερη σημασία στο λειτουργικό της για φορετές συσκευές, κάτι που πέρυσι δεν έγινε. Δεν μπορούμε φυσικά να πούμε ότι το είχε παρατήσει, παρόλα αυτά μετά από τόσες αναβαθμίσεις βρισκόμασταν ακόμα στην έκδοση 1.xx, και ήταν φανερό ότι θα έπρεπε να φτάσουμε στην έκδοση 2 του λειτουργικού για να δούμε κάποιες ριζικές αλλαγές. Ως προς την ανακοίνωση η Google δεν μας απογοήτευσε και το android wear 2.0 έκανε την εμφάνιση του στο keynote του Google I/O. Ως προς το περιεχόμενο της αναβάθμισης κάποιοι θα τις χαρακτηρίσουν ικανοποιητικές ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Πάμε λοιπόν να δούμε τι αλλάζει στο android wear 2.0, που σύμφωνα με τη Google είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει δεχθεί το λειτουργικό μέχρι σήμερα.


H Google ξεκίνησε την παρουσίαση της νέας έκδοσης του android wear με τις αλλαγές που έρχονται στα watchfaces, και το ίδιο θα κάνουμε και μεις. Το android wear μέχρι σήμερα προσφέρει μεγάλη ποικιλία από watchfaces, ενώ με τα λεγόμενα complications οι δημιουργοί ενός watcface μπορούσαν να προσθέσουν πληροφορίες όπως ο καιρός, το ποσοστό της μπαταρίας της wearable συσκευής μας ή του κινητού μας και πολλά άλλα. Με το νέο API που παρουσίασε η Google αυτό θα αλλάξει. Πλέον θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του χρήστη να προσθέτει complications σε οποιοδήποτε watchface, τα οποία φυσικά θα πρέπει οι δημιουργοί των εφαρμογών θα πρέπει να έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν στην εφαρμογής τους. Για να το πούμε πιο απλά, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα μοιάζει αρκετά με τη δυνατότητα προσθήκης widget στο launcher του android smartphone μας. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι αλλάζει αρκετά και το UI επιλογής των watchfaces, καθώς πλέον στη λίστα επιλογής θα εμφανίζονται μόνο αυτά που έχουμε επιλέξει ως αγαπημένα και όχι όλα τα watchfaces Που βρίσκονται στη συσκευή, ενώ στη λίστα επιλογής των αγαπημένων, τα watchfaces θα εμφανίζονται κάθετα ανά δύο και όχι οριζόντια.


 Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που έρχονται και στον τρόπο που αλληλεπιδρά ο χρήστης σε ένα εισερχόμενο μήνυμα. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα ο κάτοχος μια συσκευής android wear μπορούσε να απαντήσει φωνητικά σε ένα μήνυμα, να στείλει μια από τις προκαθορισμένες από την google σύντομες απαντήσεις είτε να σχεδιάσει ένα emoji. Στο android wear 2.0 η Google αποφάσισε ότι η φωνητική απάντηση δεν είναι πάντοτε ο ιδανικός τρόπος, γι' αυτό και ενσωμάτωσε ένα κανονικό πληκτρολόγιο με το οποίο για να γράψουμε είτε θα ψάχνουμε ένα ένα τα πλήκτρα στη μικροσκοπική οθόνη του smartwatch μας, είτε πιο εύκολα με swipe, ενώ θα υπάρχει και η επιλογή αναγνώριση γραφής σχεδιάζοντας τα γράμματα στην οθόνη του smartwatch. Τέλος, την εμφάνιση τους στο android wear θα κάνουν τα smart replies, μια υπηρεσία που ήδη διαθέτει η Google στους χρήστες της εφαρμογής Inbox ενώ θα τη δούμε αρκετά και στο μέλλον μέσα από την εξέλιξη του Google Now, το Google Assistant, τον νέο ψηφιακό βοηθό της Google. Με τα smart replies ανάλογα με το περιεχόμενο του εισερχόμενου μηνύματος το λειτουργικό θα προτείνει σύντομες απαντήσεις για να απαντήσουμε με μια κίνηση. Το API για τη δημιουργία πληκτρολογίων είναι ανοιχτό προς όλους τους developers, οπότε είναι σίγουρο ότι θα δούμε αρκετά από αυτά να κάνουν την εμφάνιση τους στο λειτουργικό.Αλλαγές όμως έχουμε και στην εμφάνιση και το χειρισμό του λειτουργικού. Το λευκό φόντο που συναντάμε μέχρι σήμερα στον app drawer έχει πλέον αντικατασταθεί με μαύρο, ενώ η κύλιση για την εύρεση μιας εφαρμογής ακολουθεί μια κυκλική πορεία τουλάχιστον στα στρογγυλά ρολόγια.  Αλλαγή έχουμε και στα Quick Settings, καθώς πλέον  τραβώντας την οθόνη από πάνω προς τα κάτω θα εμφανίζονται σε μία κάρτα ρυθμίσεις για τις ειδοποιήσεις, τον ήχο, την φωτεινότητα της οθόνης κ.α. 


Το λευκό χρώμα εκτός από τον app drawer φεύγει όμως και από τις κάρτες ειδοποιήσεων που μέχρι σήμερα ήταν το σήμα κατατεθέν του λειτουργικού, ενώ παράλληλα τα εικονίδια γίνονται πιο διακριτικά, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα παραπάνω. Σημαντικό ρόλο αποκτά και η κορώνα της συσκευής με την οποία με ένα πάτημα θα μπορούμε να μπούμε στις εφαρμογές ή να επιστρέψουμε από αυτές στην αρχική οθόνη.
Στο κομμάτι του fitness θα δούμε πλέον τις συσκευές μας να αναγνωρίζουν αυτόματα τι κάνουμε χωρίς εμείς να χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια εφαρμογή για να πάμε για τρέξιμο, ποδηλασία ή άλλου είδους ασκήσεις. Το Google Fit θα είναι πλέον πιο "ανοιχτό" για όλες τις εφαρμογές και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους θα είναι πλέον πιο εύκολη. 
Για το τέλος αφήσαμε τα standalone apps. Το android wear 2.0 θα είναι πιο ανεξάρτητο από το κινητό μας τηλέφωνο είτε αυτό είναι android, είτε iPhone. ΟΙ εφαρμογές θα μπορούν να είναι ανεξάρτητες από αυτές που υπάρχουν στο smartphone μας και να εκμεταλλεύονται κατά βούληση του δημιουργού τους το bluetooth/wifi/3G-LTΕ για να "βγουν" στον έξω κόσμο. Οι άνθρωποι της Google μάλιστα τόνισαν ότι ότι έδειξαν στην παρουσίαση ήταν από smartwatch που δεν ήταν συνδεδεμένο με smartphone εκείνη τη στιγμή.
Το android wear 2.0 θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, όμως η Google διέθεσε ήδη για τους ενδιαφερόμενους μια developer preview έκδοση, όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό και στα Nexus smartphones. Το λειτουργικό αυτή τη στιγμή έχει γίνει optimized μόνο για συσκευές με στρογγυλή οθόνη και οι μόνες συσκευές για τις οποίες είναι διαθέσιμη η συγκεκριμένη έκδοση είναι το LG Watch Urbane 2nd Edition και το Huawei Watch. Αν δεν είστε κάτοχος των συγκεκριμένων συσκευών, τότε ο μόνος τρόπος να το δοκιμάσετε είναι μέσω emulator από το android sdk. 
Μέσα από τα διάφορα sessions που έχουν προγραμματιστεί στο Google Ι/Ο για το android wear ίσως ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα. Τελικά συμπεράσματα για την αναβάθμιση θα βγουν μόνο όταν έχουμε την τελική έκδοση του λειτουργικού σε μια νέας γενιάς συσκευή. Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι...

Πηγή 1, 2Google I/O 2665514619766037234

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email