.
Loading...

Η Samsung επιστρέφει στο android wear με 3G/LTE smartwatch (πρωταπριλιάτικη άποψη)

Καλό μήνα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι η μέρα που το interenet γεμίζει με ψέματα, καλό θα είναι λοιπόν να είστε λίγο πιο επιφυλακτικοί σε αυτά που θα διαβάσετε. Τις υπόλοιπες μέρες δηλαδή διαβάζουμε μόνο αλήθειες; Σίγουρα όχι, αλλά εκεί ο καθένας θα πρέπει να βασιστεί στην δική του κρίση και να αποφασίσει τι θα διαβάζει και τι όχι στο χάος του διαδικτύου. Να σας πω την αλήθεια τη βαριέμαι κάπως την πρωταπριλιά. Ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας, λίγο ενημερωμένος να είσαι και το ψέμα κάνει μπαμ από μακριά. Πιο πολύ γίνεται για να γίνεται, και αυτό μερικές φορές γίνεται κουραστικό. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα φυσικά, είτε από ειδησεογραφικά sites είτε από τις ίδιες τις εταιρείες του χώρου, με έξυπνα άρθρα ή με χιουμοριστικές παρουσιάσεις προϊόντων.  Γιατί λοιπόν μας κουράζεις με ένα ακόμα πρωταπριλιάτικο θα αναρωτιέστε; Η Πρωταπριλιά είναι απλά η αφορμή για κάτι που με απασχολεί κατά καιρούς και φαντάζομαι απασχολεί και όλους όσους ασχολούνται με με τις φορετές συσκευές. Θα δούμε ποτέ ξανά android wear συσκευή από τη Samsung;


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Samsung ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές, μαζί την LG και τη Motorola, που παρουσίασαν android wear smartwatch. Το Gear Live ανακοινώθηκε στο Google I/O του 2014, και είναι κατά κοινή ομολογία η android wear συσκευή που συζητήθηκε λιγότερο από όλες τις άλλες. Όχι, δεν του έλειπε κάτι, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής ήταν παρόμοια με τις συσκευές της LG και της Motorola, αλλά και τις υπόλοιπες που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. Γιατί λοιπόν δεν "περπάτησε"; Ένας λόγος είναι ότι γενικά το android wear δεν έκανε και το καλύτερο ξεκίνημα, με τους καταναλωτές να είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες, από αυτό που τελικά έδωσε η Google στην πρώτη έκδοση του λειτουργικού. Ο άλλος λόγος είναι ακόμα πιο απλός. Ούτε η ίδια η Samsung δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη συσκευή. Γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού είχε να προωθήσει συσκευές με το δικό της λειτουργικό, το Tizen, αρχικά τα Gear 2 και Gear 2 Neo, στη συνέχεια το Gear S και τώρα φυσικά το Gear S2. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες γενιές των Tizen smartwatch, ήταν πιο προικισμένες τεχνολογικά (βλέπε ηχείο, κάμερα, υπέρυθρες, και στη συνέχεια υποστήριξη SIM) σε σχέση με το "φτωχό' τότε android wear. 
Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράλογο που η Samsung έδωσε έμφαση στο Tizen, παρεμερίζοντας το android wear. Πέραν όμως των τεχνικών χαρακτηριστικών, η Samsung θέλει να προωθήσει το δικό της λειτουργικό για ένα ακόμα λόγο. Εκτός από τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις των συσκευών, υπάρχουν και τα κέρδη από τις εφαρμογές, και με το Tizen η Samsung έχει το δικό της store, ενώ στο android wear τα κέρδη από τις πωλήσεις εφαρμογών καταλήγουν φυσικά στη Google. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα, καθώς όλα αυτά έχουν και ένα κόστος για τη Samsung. Το Tizen, εκτός από μερικές "πληρωμένες" συμμαχίες, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει developers για να εμπλουτίσει το δικό της store με τις εφαρμογές που θα βρούμε στο στρατόπεδο του android wear, και μάλιστα όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δύσκολα θα το καταφέρει και στο μέλλον.
Το android wear, έστω και στη μορφή που βρίσκεται τώρα, έχει αρχίσει να γίνεται η προφανής επιλογή όλων των κατασκευαστών που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο των wearables. Για το τι λείπει από το android wear είναι μια άλλη υπόθεση, που αν ξεκινήσω να γράφω σήμερα ένα άρθρο, ίσως να καταφέρω να το τελειώσω μέχρι το επόμενο Google Ι/O. Για τους κατασκευαστές όμως είναι ένα έτοιμο λειτουργικό, που δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν πόρους για την ανάπτυξη του, και το μόνο που έχουν ουσιαστικά να κάνουν είναι να παρουσιάσουν μια συσκευή με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιλογής τους και φυσικά ωραία εμφάνιση. 
Γιατί λοιπόν η Samsung απέχει από το android wear. Είναι ικανοποιημένη από την πορεία των Tizen συσκευών της αγορά που δεν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί ξανά με το λειτουργικό της Google; Είναι η καθιέρωση του Tizen απλά ένα πείσμα ή ένα στοίχημα, που ο κορεάτης κατασκευαστής έχει βαλθεί να το κερδίσει με κάθε κόστος; Δυστυχώς δεν είμαστε οικονομικοί αναλυτές, και ούτε μας ενδιαφέρει να γίνουμε ποτέ, για να σας απαντήσουμε. Στα μάτια μου το εγχείρημα του Tizen δεν μοιάζει να έχει πετύχει αυτό που μπορεί να κάνει πραγματικά η Samsung. Αντίθετα μια συσκευή με android wear, τώρα που το λειτουργικό της Google έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, με την τεχνογνωσία που έχει η Samsung στο χώρο, αλλά και το πολύ δυνατό brand, δείχνει ότι μπορεί να είναι η συσκευή που θα διαλύσει τον ανταγωνισμό, και όταν λέμε ανταγωνισμό, εννοούμε τις υπόλοιπες android wear συσκευές.
Τα πράγματα στο χώρο της τεχνολογίας τρέχουν πολύ γρήγορα και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα καταγράφουμε και που και που να λέμε την άποψη μας. Ποιος ξέρει, ίσως αυτό που γράφουμε ως ψέμα σήμερα σε λίγο καιρό να είναι πραγματικότητα.

Καλό μήνα!!!
  
πρωταπριλιά 2578827151303090377

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email