.
Loading...

Google I/O 2015: Η ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε


Μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο, το keynote του Google I/O είναι από τα πιο ευχάριστα τεχνολογικά δίωρα μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Ένα δίωρο γεμάτο με όλες τις εξελίξεις από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της εταιρείας από το Mountain View. Δυστυχώς φίλοι μου, η φετινή εκδήλωση μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα, και αν αναρωτιέστε αν είχαμε κάποια σημαντική αλλαγή στο προϊόν της Google που ενδιαφέρει αυτόν εδώ το χώρο (ναι για το android wear λέω), μπορώ να σας απαντήσω εν συντομία ...απολύτως τίποτα. Πριν περάσουμε όμως στo android wear, και αφού δεν έχουμε πολλά να πούμε, ας δούμε τα ενδιαφέροντα σημεία της βραδιάς αν και δεν είναι στα στενά πλαίσια της αρμοδιότητας μας. 
 Όπως συνήθως συμβαίνει στο Google I/O την παράσταση κλέβει το λειτουργικό της Google για mobile συσκευές, που δεν είναι άλλο από το android. Φέτος είχαμε λοιπόν την παρουσίαση του android M (μέχρι την ανακοίνωση της επίσημης ονομασίας), το οποίο σε γενικές γραμμές, έρχεται να διορθώσει τα προβλήματα που έφερε στο λειτουργικό η περυσινή μεγάλη αναβάθμιση του android L ή Lollipop ή Android 5. H Google πρόσθεσε φυσικά και κάποια χαρακτηριστικά με τα κυριότερα κατά την ταπεινή μου γνώμη, να είναι ο απόλυτος έλεγχος από την πλευρά του χρήστη πάντα μιλώντας,  των δικαιωμάτων που ζητάει κάθε εφαρμογή πριν την εγκαταστήσουμε, όπως επίσης και η καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας των συσκευών με τη λειτουργία doze, που σύμφωνα με την Google διπλασιάζει το χρόνο αναμονής των συσκευών αναφέροντας ως παράδειγμα το Nexus 9. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα δούμε τις επόμενες android συσκευές να υποστηρίζουν usb type C. Συνοπτικά τα 6 σημεία που δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο αποψινό γεγονός  είναι:
- App Permissions 
- Chrome Custom Tabs
- App Links
- Android Pay (θα γράψω παρακάτω και άλλα)
- Finger Print Support
- Power and Charging

Άλλο ένα σημαντικό σημείο της βραδιάς ήταν βέβαια η ανακοίνωση του Google Photos, ως αυτόνομη υπηρεσία πλέον, με πολλές βελτιώσεις στην εφαρμογή, αλλά το σημαντικότερο με δωρεάν απεριόριστο χώρο για την αποθήκευση των φωτογραφιών μας, μέχρι 16 megapixels για τις φωτογραφίες και ανάλυση 1080p για τα video. Είδαμε επίσης το Project Brillo, που ουσιαστικά πρόκειται για μια Minimal έκδοση του android ειδικά φτιαγμένη για οικιακές συσκευές, έξυπνους λαμπτήρες, παρκόμετρα, και ότι άλλο μπορεί να συμπεριληφθεί στον "μαγικό κόσμο" των Internet Of Things (IoT) συσκευών. Τέλος πολύ ωραίες βελτιώσεις είδαμε και στην υπηρεσία Google Now, με τη νέα λειτουργία Now on Tap. Με το Now on Tap, μπορούμε με παρατεταμένο πάτημα του Home Button, και ενώ βρισκόμαστε μέσα σε μια εφαρμογή, το Google Now θα μπορεί μας παρουσιάσει σχετικά αποτελέσματα ή να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες. π.χ αν ακούμε μουσική πατώντας το home button θα μας βγάλει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη που ακούμε, ή αν διαβάζουμε κάποιο μήνυμα και ο συνομιλητής μας ζητάει να κλείσουμε ένα ραντεβού και να του κρατάμε κάτι που μας ζήτησε, μπορεί να κάνει καταχώρηση στο ημερολόγιο και να προσθέσει υπενθύμιση για το αντικείμενο.


Αρκετά φλυαρήσαμε όμως, και είναι ώρα να επιστρέψουμε στο αντικείμενο μας. Το δεκάλεπτο που αφιέρωσε απόψε η Google για το android wear δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Από την περυσινή επίσημη ανακοίνωση στο Google I/O του 2014, μέχρι σήμερα. O David Singleton, διευθυντής του android wear, μίλησε για τις 4 μεγάλες αναβαθμίσεις που έγιναν στο λειτουργικό από την κυκλοφορία του, τονίζοντας λειτουργίες όπως η υποστήριξη GPS, ή σύνδεση με bt ακουστικά για μουσική από το ρολόι μας, το wifi, οι χειρονομίες για την προβολή των ειδοποιήσεων, το Always On στις εφαρμογές γενικά όλα όσα ξέρουμε και έχουμε μιλήσει πολλές φορές από αυτό εδώ το χώρο. Επειδή στο κοινό που βρισκόταν στην αίθουσα σίγουρα υπήρχαν πολλοί που πολύ πιθανόν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα wearables, μεγάλος ενθουσιασμός επικράτησε όταν ο άνθρωπος της Google ζωγράφισε ένα εικονίδιο στην οθόνη του ρολογιού του, το οποίο αναγνωρίστηκε άμεσα ως emoji και εστάλη ως απάντηση σε ένα μήνυμα. Στη συνέχεια  ο David Singleton έκανε λόγο σε μερικές εφαρμογές, όπως το Uber (κλασικά), Foursquare και Shazam, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο συνολικός αριθμός των εφαρμογών που υποστηρίζουν το android wear, ξεπερνάει πλέον τις 4000. Είδηση βγήκε και για την εφαρμογή του Spotify, αλλά θα σας μιλήσουμε σε άλλο άρθρο γι αυτή. Αναφορά φυσικά έγινε και στην ποικιλομορφία του android wear με τις πολλές συσκευές που κυκλοφορούν ήδη, αλλά των πολλών άλλων που θα δούμε μέσα στη χρονιά, όπως επίσης ότι υπάρχουν διαθέσιμα για κατέβασμα πάνω 1500 διαφορετικά watchfaces.  
Τίποτα καινούριο λοιπόν φίλοι μου, ούτε καν υποστήριξη για τη νέα λειτουργία android pay, που αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχει ήδη android wear συσκευή που θα μπορούσε να την υποστηρίξει (έστω πιλοτικά) και δεν είναι άλλη από το smartwatch 3, το οποίο διαθέτει NFC, που ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά αυτή τη στιγμή.  Σας είπα σε προηγούμενο άρθρο ότι αν η Google σήμερα ανακοίνωνε μεγάλη αναβάθμιση για το android wear με λειτουργίες όπως η φημολογούμενη πραγματοποίηση κλήσεων από το ρολόι ή το Android Pay , ουσιαστικά θα "σκότωνε" τις πωλήσεις των νέων συσκευών όπως το LG Watch Urbane και του Huawei Watch, καθώς δεν διαθέτουν το hardware για να τις υποστηρίξουν. Γι' αυτό να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα πολύ περισσότερα απόψε. Αυτά που θα ήθελα να δω απόψε ως μικρή αναβάθμιση θα ήταν η υποστήριξη περισσότερων γλωσσών, και κυρίως τα Ελληνικά, στο μενού των smartwatch αλλά και της εφαρμογής android wear για κινητά android. Κάπου στο βάθος ακούω κάποιους να αναρωτιούνται τι έγινε με την επίσης φημολογούμενη υποστήριξη του android wear για iOS, Καταλαβαίνετε φυσικά ότι προς το παρόν παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το συνέδριο, καθώς από τα διάφορα sessions που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο διήμερο μπορεί να προκύψει κάτι καινούριο. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη την εκδήλωση μπορούν να επισκεφθούν το link στην πηγή του άρθρου


υ.γ. αναρωτιέμαι που θα έφτανε το άρθρο αν είχα να γράψω νέα:-)

i/o 2015 1706044589830872498

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email