.
Loading...

2014: Η χρονιά που έφυγε για τα smartwatches και το smartwatcher.gr

Το 2014 είναι πίσω μας πια και νομίζω ότι μια ανάρτηση, ως μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, είναι ότι χρειάζεται. Όχι, δεν θα είναι ένα άρθρο με βαθυστόχαστες αναλύσεις, ούτε ένα άρθρο που θα ανακηρύξει νικητές και χαμένους.  Θα προσπαθήσω όμως να γράψω που έχει φτάσει μέχρι σήμερα η φορετή τεχνολογία , και αν τελικά το 2014 ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του τεχνολογικού κόσμου, ως η χρονιά των wearables.
Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια φράση στο παραπάνω ερώτημα , η απάντηση θα ήταν ....έτσι και έτσι. Όσον αφορά την γέννηση νέων λειτουργικών συστημάτων και την κυκλοφορία νέων συσκευών, δεν τίθεται φυσικά κανένα ζήτημα. Πολλοί κατασκευαστές έκαναν φέτος το πρώτο βήμα, η φορετή τεχνολογία έγινε σαφώς πιο γνωστή σε περισσότερο κόσμο και γενικότερα είχαμε μια έξαρση των κατασκευαστών από τη μια πλευρά και των μέσων μαζική ενημέρωσης που ασχολούνται με την τεχνολογία από την άλλη, για προώθηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζουν το 2014, χρονιά ορόσημο για την φορετή τεχνολογία. Περιληπτικά να θυμίσω μόνο ότι από την αρχή του έτους είχαμε την ανακοίνωση και κυκλοφορία των smartwatch της samsung με tizen OS με την δεύτερη γενιά των συσκευών Gear με αποκορύφωμα βέβαια την κυκλοφορία του Gear S πριν λίγο καιρό. Η Pebble, που ήδη βρισκόταν στην αγορά από την προηγούμενη χρονιά κυκλοφόρησε το Pebble Steel, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς έκανε αναβαθμίσεις στο λογισμικό των συσκευών της ώστε να κρατηθεί στην αγορά. Στη συνέχεια είχαμε την ανακοίνωση της Google για το android wear που συνολικά έφτασε τις 6 συσκευές μέσα στο 2014 από LG, Sony, Asus, Motorola και Samsung. Εδώ δεν θα μπορούσα να παραλείψω ένα σχόλιο για το Samsung Gear Live, καθώς ήταν η λιγότερο συζητημένη συσκευή με android wear, με τη Samsung να το κυκλοφορεί απλά για να "βγάλει την υποχρέωση" ως συνεργάτης της Google στο android wear αλλά ουσιαστικά να επικεντρώνει τις δυνάμεις, και όχι άδικα, στο δικό της Tizen OS. Τέλος το φθινόπωρο είχαμε την ανακοίνωση του smartwatch της Apple, το Apple Watch, που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα πάνω του, αλλά την κυκλοφορία του να μετατίθεται στις αρχές του 2015, όπως επίσης και την κυκλοφορία του Microsoft Band, την πρώτη προσπάθεια της Microsoft για είσοδο στο χώρο των wearables. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και την κατηγορία των fitness trackers και των life loggers, συσκευές που ακόμα κρατούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς των wearables και σιγά σιγά εξελίσσονται αποκτώντας πολλές από τις δυνατότητες των smartwatch. Samsung Gear Fit, Fitbit charge, Fitbit Surge, Sony Smartband Talk και Huawei Talkband ήταν μόνο μερικές από τις συσκευές που εντυπωσίασαν.
Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα δεκάδες ανώνυμα κινέζικα προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά. Το inbox του smartwatcher είναι γεμάτο από προσφορές για την πώληση τέτοιων προϊόντων, από καταστήματα που κυνηγούν τα hashtags στα κοινωνικά δίκτυα, στέλνοντας email χωρίς να ενδιαφέρονται για την φύση της ιστοσελίδας. Κάποια από αυτά είναι αντιγραφές γνωστών πρωτοτύπων, κάποια με το δικό τους ιδιαίτερο σχεδιασμό, συνήθως όμως όλα τρέχουν μια τροποποιημένη έκδοση του android (όχι android wear), και για πολλούς καταναλωτές αποτελούν το ιδανικό ξεκίνημα στην φορετή τεχνολογία, λόγω και της χαμηλής τιμής κτήσης.
Τι έλειψε όμως από τις συσκευές του 2014 που θα τις μετέτρεπε από παιχνίδια στα χέρια των gadget freaks σε απόλυτα εργαλεία για όλο τον κόσμο;  Δίχως αμφιβολία, η τεχνολογία που περιβάλει τις συσκευές, από επεξεργαστές, μέχρι οθόνες και αισθητήρες είναι ακόμα ανώριμη. Μέχρι στιγμής οι μόνες συσκευές που έχουμε δει να έχουν αποδεχτούς χρόνους διάρκειας ζωής της μπαταρίας είναι είτε συσκευές χωρίς οθόνη , είτε συσκευές με τεχνολογία οθόνης e-ink. Οι περισσότερες συσκευές με έγχρωμες οθόνες και εξελιγμένες λειτουργίες αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να περάσουν μια μέρα εντατικής χρήσης. Επίσης οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, κυρίως αυτοί της μέτρησης των καρδιακών σφυγμών και τα βηματόμετρα δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλη ακρίβεια. Τέλος  οι πλατφόρμες για την υγεία που ανακοινώθηκαν από Apple, Google, Samsung και Microsoft απέχουν πολύ από τον τελικό στόχο για συλλογή ιατρικών δεδομένων όπως μετρήσεις ζαχαρώδους διαβήτη και επίπεδα οξυγόνου αίματος, αποστολή των στοιχείων αυτών στο προσωπικό μας γιατρό και άλλα τέτοια εντυπωσιακά.
 Το θετικό όμως είναι ότι η αρχή έγινε, και η πρόοδος της τεχνολογίας είναι σίγουρο ότι θα φέρει καλύτερα προϊόντα την χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Χωρίς να υπάρχουν διαρροές προς το παρόν για το τι θα δούμε μέσα στο 2015, θα περιμένουμε αρχικά την CES που ξεκινάει αύριο στην Αμερική, αλλά και το Mobile World Congress το Φεβρουάριο για να δούμε αν οι εταιρείες έχουν έτοιμα τα προϊόντα της επόμενης γενιάς.
Για το τέλος άφησα μια αναφορά για αυτόν εδώ το χώρο, το smartwatcher.gr. Η μοναδική (απ΄ όσο γνωρίζω ) ιστοσελίδα στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την φορετή τεχνολογία κλείνει αισίως τους 8 μήνες ζωής, δείγμα ίσως και της χαμηλής διείσδυσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ελληνική αγορά. Δεν ντρέπομαι να πω ότι το smartwatcher.gr είναι μια ερασιτεχνική, low budget προσπάθεια που γίνεται από ένα και μοναδικό άνθρωπο (that's me), ο οποίος προσπαθεί να βρει χρόνο μέσα από τις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, να συντηρήσει αυτό το χώρο. Ίσα ίσα, είμαι περήφανος για αυτό. Μέσα σε αυτό το διάστημα βρέθηκα αντιμέτωπος με θέματα που δεν είχα ξανασυναντήσει, όπως κατασκευή-τροποποίηση ιστοσελίδας, web hosting, video edit και πολλά άλλα. Σίγουρα πολλά παραμένουν άλυτα ακόμα, ρίχνοντας το βάρος περισσότερο στο περιεχόμενο. Σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι το smartwatcher ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις περισσότερες περιπτώσεις και μάλιστα σε πολλά σημαντικά γεγονότα πιο γρήγορα από πολλά γνωστά ελληνικά και διεθνή τεχνολογικά μέσα. Ελλείψεις σίγουρα, υπήρξαν και εδώ, και το αναγνωρίζω όντας και γω απαιτητικός αναγνώστης, όμως με τις παρούσες συνθήκες αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Ελπίζω το 2015 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά για την ιστοσελίδα, με περισσότερη εμπιστοσύνη από πλευράς κατασκευαστών για την παραχώρηση συσκευών για εγκυρότερη ενημέρωση των αναγνωστών, αν και ίσως να είναι πολύ νωρίς για να ζητάω κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι θα κάνω ότι μπορώ για τη διάδοση της φορετής τεχνολογίας  που πιστεύω ότι έχει ακόμα να δώσει πάρα πολλά.

Καλή χρονιά σε όλους.

Απόψεις 846375056095382727

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email