.
Loading...

Περί L o λόγος


H αλήθεια είναι ότι είχα αρκετές μέρες να ασχοληθώ με το smartwatcher. Λίγο κάποια προσωπικά θέματα, λίγο η ανυπαρξία σοβαρών ειδήσεων για τα wearables με κράτησαν μακρυά από το πολυπληθές κοινό μου. Αποφάσισα λοιπόν, να γράψω κάτι για το θέμα που κυριαρχεί στα tech media τις τελευταίες μέρες, παρότι είναι λίγο άσχετο με την θεματολογία του site.
Όσοι παρακολουθείτε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν μπορεί, θα έχετε προσέξει ότι το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες είναι η επερχόμενη ανακοίνωση των νέων συσκευών της σειράς Nexus από την Google, δηλαδή το smartphone-phablet Nexus 6 (Nexus x κατά άλλους) που φημολογείται ότι θα είναι κατασκευασμένο από την Motorola αλλά και το tablet Nexus 9 κατασκευασμένο από την htc.  Εκτός από τις δύο συσκευές όμως, αναμένεται και η επίσημη κυκλοφορία της νέας έκδοσης του Android, που από τον περασμένο Ιούνιο γνωρίζουμε ως Android L. Ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου, όπως όλα τα άλλα , και όμως έχει σκορπίσει τον πανικό με χιλιάδες άρθρα καθημερινά στο παγκόσμιο ιστό.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, με μια μικρή ανασκόπηση για τους λιγότερο μυημένους. Κάθε έκδοση του android από την έκδοση 1.5 και μετά εκτός από την αρίθμηση είχε και μια κωδική ονομασία κάποιου γνωστού επιδορπίου ξεκινώντας κάθε φορά από ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου. Ξεκινήσαμε λοιπόν με το Cupcake και συνεχίσαμε με Donut, Eclair, Froyo, Gingerbred, Honeycomb, Ice cream sandwitch, Jelly Bean, και Kitkat. To Kitkat έχει δυο ιδιαιτερότητες, η μία είναι ότι είναι η πρώτη φορά που δόθηκε κωδική ονομασία στο android με το όνομα κάποιου εμπορικού προϊόντος και η δεύτερη ότι το όνομα έγινε γνωστό μόλις λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση καθώς  μέχρι τότε η ονομασία που είχε υπερισχύσει στο διαδίκτυο ήταν το Key Lime Pie. Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι ήταν μια εμπορική συμφωνία χωρίς χρηματικά ανταλλάγματα, απλώς η Google θα προωθούσε το Kitkat μέσα από το android και η Nestle θα προωθούσε το android με κάποια δώρα μέσα από τις συσκευασίες kitkat. Ο Σάλος, με την καλή έννοια, που προκλήθηκε μάλλον άρεσε πολύ στην Google και αποφάσισε να παίξει ακόμα περισσότερο μαζί μας με την επόμενη έκδοση, που όπως ήταν φυσικό θα ξεκινούσε με το γραμμα L. Και ενώ οι φήμες για την επόμενη έκδοση είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν από πέρυσι, ήρθε η Google να παρατείνει την "αγωνία" μας κυκλοφορώντας την preview έκδοση με το όνομα Android L. Σκέτο, ούτε γλυκάκι ούτε τίποτα. Για άλλη μια φορά ο τεχνολογικός κόσμος ξεκίνησε να αναρωτιέται για το όνομα της επόμενης έκδοσης και τόνοι "ηλεκτρονικής" μελάνης να χύνονται για το πολυπόθητο όνομα. Lemon Maringue Pie, Lolipop, Licorice είναι τα ονόματα που παίζουν δυνατά, και ανάλογα με τη μέρα το ένα παίρνει προβάδισμα έναντι του άλλου. Η συμβολή της Google στο παιχνίδι είναι φυσικά καθοριστική, μέσω κάποιων "και καλά" διαρροών, περίεργων μηνυμάτων των εργαζομένων της στα social media ακόμα και διαφημιστικό spot έβγαλε που κάνει casting για το πιο θα επικρατήσει.
Που θέλω να καταλήξω; Πως μια ουσιαστικά τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια, ανούσια για τους περισσότερους, καταφέρνει να φέρνει καθημερινά το όνομα μιας εταιρείας και το προϊόν της στα μάτια εκατομμυρίων παθιασμένων φίλων της τεχνολογίας. Σκεφτείτε το λίγο, δεν έχει καμία σημασία, είναι απλά μια κωδική ονομασία που το μόνο που θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το όνομα που θα επιλέξει τελικά η Google, είναι ένα μικρό εικονίδιο στην μπάρα ειδοποιήσεων των android συσκευών και φυσικά το αγαλματάκι που θα στηθεί έξω από τα γραφεία της Google. Κι όμως με κάτι τόσο απλό και η Google είναι συνεχώς στο προσκήνιο για ένα πολύ ευχάριστο και ανάλαφρο λόγο, και τα tech media κερδίζουν αρκετά δίνοντας συνεχώς τροφή στο πεινασμένο κοινό τους. Δεν το κατακρίνω, ούτε το επικροτώ όμως, ειδικά όταν ξεφεύγει από τα δικά μου όρια αντοχής, και τώρα θεωρώ ότι έχει πραγματικά ξεφύγει. Το έχω πει και άλλες φορές, "ζω" από τις τεχνολογικές εξελίξεις και θέλω να μαθαίνω τα πάντα γι αυτές, σημαντικά και μη, αυτή τη φορά όμως κουράστηκα πραγματικά.
Σήμερα ίσως είναι η μεγάλη μέρα. Οι φήμες λένε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν και τα νέα Nexus και η νέα έκδοση του andorid. Λέτε τελικά η Google χαλάσει την παράδοση, να μην δώσει όνομα επιδορπίου στην νέα έκδοση, να το αφήσει σκέτο L και να μας αφήσει, Lαλάκες;Απόψεις 4734906962858547040

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email