.
Loading...

Editorial

Βρισκόμαστε στο τέλος Μαρτίου του 2014 και η τεχνολογία συνεχίζει με τον μοναδικό, αμείλικτο τρόπο της να δημιουργεί ανάγκες, να διαμορφώνει τον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Όλα γύρω μας είναι ή τείνουν να γίνουν smart. Το κινητό μας είναι smart, αυτό δεν το συζητάμε καθόλου. Μάλιστα ξεκίνησε να κάνει κάποια πράγματα τόσο καλά που η μικροσκοπική του οθόνη περιόριζε κατά πολύ την παραγωγικότητα αλλά και την ευχαρίστηση. Άρχισε λοιπόν να μεγαλώνει, όχι όμως τόσο πολύ, και η ανάγκη για περισσότερη παραγωγικότητα και απόλαυση on the go γέννησε τα tablet. Τα κινητά συνεχίζουν να μεγαλώνουν ενώ τα tablet για χάρη της φορητότητας ξεκίνησαν να κόβουν λίγες ίντσες. Γεννιέται λοιπόν ο αδόκιμος όρος phablet που έρχεται τελικά να ενώσει κάπου μεταξύ των 5,5 -7,0 ιντσών τους δύο κόσμους των phones και tablets σε μία συσκευή. Μην τρομάζετε, ευτυχώς υπάρχουν και κατά την γνώμη μου θα συνεχίσουν να υπάρχουν λύσεις για όλους.
Οι ιδέες και οι ανάγκες όμως δεν σταματούν ποτέ, και το "δαιμόνιο" μυαλό του ανθρώπου σκέφτηκε ότι χρειαζόμαστε άλλη μια ηλεκτρονική συσκευή στη ζωή μας, εύκολα προσβάσιμη (πιο εύκολα από το κινητό εννοείται),  που θα μας προσφέρει τι άλλο; πληροφορία φυσικά. Κάπως έτσι φτάσαμε στην "φορετή" τεχνολογία (wearable technology) που όλοι οι συντάκτες του τεχνολογικού χώρου συμφωνούν ότι είναι το... next big thing. Ποια είναι όμως αυτή η συσκευή που θα επιδιώξει να καθιερωθεί στην συνείδηση των καταναλωτών, θα προσφέρει την κατάλληλη πληροφορία την κατάλληλη στιγμή, και ταυτόχρονα θα μπορεί να είναι συνεχώς πάνω μας χωρίς να ξενίζει εμάς και τους γύρω μας;  Το ρολόι φυσικά, μόνο που αυτή τη φορά είναι "έξυπνο" (θυμηθείτε τι είπαμε στην αρχή όλα τείνουν να γίνουν smart) και έρχεται να εξυπηρετήσει τελείως διαφορετικές ανάγκες. Μια συσκευή που επί εκατοντάδες χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ανθρώπους και ταυτόχρονα λόγω της ιδιότητας του κοσμήματος δηλώνει και το κοινωνικό status του κατόχου του. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Το συμβατικό ρολόι ποτέ δεν το συμπάθησα. Από την στιγμή που πήρα το πρώτο μου κινητό (πάνε σχεδόν 20 χρόνια από τότε) έχασε την βασική του χρησιμότητα και εφόσον δεν το είδα ποτέ ως κόσμημα πέρασε απλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το smartwatch όμως είναι μια άλλη ιστορία. Πότε δεν μου άρεσε να χάνω κλήσεις και να βλέπω τα μηνύματα μου όταν πλέον είναι αργά. Όσο και να το προσπαθώ όμως δυστυχώς συμβαίνει. Αυτή είναι η πρώτη ανάγκη που έρχεται να καλύψει ένα smartwatch γι αυτούς που δουλεύουν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση συνεχώς στο κινητό τους, γι αυτούς που βρίσκονται συνεχώς σε περιβάλλον με πολύ κόσμο και φασαρία, γι αυτούς που οδηγούν μηχανή, για τους αθλητές και αθλούμενους και πολλές άλλες περιπτώσεις.
Είπα αθλούμενους; εδώ βρίσκεται το άλλο μεγάλο κομμάτι που έρχεται να καλύψει η η "φορετή" τεχνολογία. Αισθητήρες παντός είδους θα εξοπλίζουν είτε τα έξυπνα ρολόγια είτε εξειδικευμένα fitness bands και θα δίνουν πληροφορίες από τον καρδιακό μας σφυγμό, θερμιδομέτρηση, βηματομετρητές, χιλιομέτρικές αποστάσεις, μέχρι και την ποιότητα του ύπνου μας. Προσωπικά σκέφτομαι να πατεντάρω εφαρμογή που σε συνδυασμό με το ντεσιμπελόμετρο του μελλοντικού έξυπνου ρολογιού μου θα το κάνει να δονείται και να με επαναφέρει στην τάξη όταν τα όρια του ροχαλητού ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια.
Just kidding guys. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που κάποιοι βλέπουν άχρηστο και περιττό κάποιοι άλλοι το βλέπουν ουσιώδες και απαραίτητο. Η "φορετή" τεχνολογία έχει έρθει για να μείνει και είμαι σίγουρος ότι κατασκευαστές και προγραμματιστές θα κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν τις ανάγκες μας ή πολύ απλά να επινοήσουν καινούριες. Ξεκινάει λοιπόν το ταξίδι του αυτός ο ιστότοπος για να παρακολουθήσει και να καταγράψει από κοντά τις εξελίξεις που απ΄ότι φαίνεται έρχονται σε μορφή καταιγίδας σε hardware και software.

Καλή Αρχή
   
Απόψεις 4300126931409433954

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Follow by Email